Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Eski içerikler öldü mü?

Kategori:
Eklenme:
09 Ara 2020


Dijital çağın en kötü huyu hızıdır. Her şeyi çok hızlı eskitir ve geride bırakır. Bin bir emekle hazırladığımız içerikler de o anda okunur ve tarihin tozlu sayfalarında kaybolur. Yada bize öyle gelir. Açıkçası o anda aldığımız trafik ve geri dönüşlerden sonra biz de çok fazla hatırlamayız o içerikleri.

İşin aslı pekte öyle değil. Bir araştırmaya göre sitelerin son bir ayda aldıkları trafiğin ortalama %92 si eski içeriklerden geliyor. Ve en çok okunan yazıların yarısından fazlası da yine eski içerikler. O nedenle eski içeriklerin ne denli değerli olduğunu ve el üstünde tutulması gerektiğini anlatmak istedik.

Peki neler yapabiliriz?

Öncelikle bize sürekli trafik sağlayan bu faydalı eski içeriklerimizi çeşitli yönlerden inceleyerek tespit edelim. Bu noktada güncel arama trendlerini ve bu içeriklerimizle güncel konuların hangi noktalarda örtüştüklerini de belirlemek çok önemli.

Böylece tüm içerikler üzerinde bir çalışma yapmak yerine hangi içerikleri işleme alırsak daha faydalı olacağını tespit etmiş olacağız.

Google,  internet kullanıcılarına en faydalı içerikleri üst sıralara çıkarmak üzere birçok algoritma üretti ve değişiklikleri yaptı. Bu değişikliklerle var olan yapay zeka daha da akıllı davranmaya başlıyor. Daha önce hiç etkisi olmayan konular bir anda değerli hale geliyor ve beklenmedik sıralama değişikliklerine yol açıyor.

Bu noktada ele aldığımız içeriklerin son algoritmalara, trendlere ve insan davranışlarına uygun olarak optimize edilmesi çok önem arz ediyor.

Nasıl bir teknik uygulamalıyız?

Google yaptığı son güncellemelerde özellikle güncel ve taze içeriklere, uzmanlık konusu içeriklerin uzmanı tarafından yazılıp yazılmadığına ve içeriklerin kullanıcılara ne kadar faydalı olduğuna dikkat ediyor.

O zaman ilk etapta içeriğimizi tazelemeliyiz ve bunu yaptığımızı da deklere etmeliyiz.

Anahtar kelimeleri ve meta açıklamasını güncelleyin. Kullanıcıların bu içeriği bulmalarını sağlayacak trend arama kelimelerini ekleyin. İçeriğin gündemdeki konularla bağlantılarını vurgulayın. Özellikle long tail tercih edin.

İçeriği yenileyin. Aynı konuları güncel versiyonuna uyarlayarak içeriğin geçerliliğini uzatın

Görselleri değiştirin. İlk yazdığımız zamandaki görseller artık eskimiş olacaktır. Konuya dair daha yeni ve dikkat çeken görseller ekleyin

Bağlantıları kontrol edin. Hem site içi hem de site dışı bağlantıların çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Kırık linkleri temizleyin

Yazının en altına da son güncelleme tarihi ve güncelleme sebebi yazmakta fayda var.

En sonda bu yaptığımız değişiklikleri google'a tekrar hatırlatmak için Google console panelinden tekrar indexlenme talep edin

Bütün bunlar aslında yeni içeriklerde de "nelere dikkat etmemiz gerektiği" konusunda bizi uyarıyor. Sitemize çok fazla içerik eklemek yerine, daha az sayıda ancak daha çok kabul görecek kaliteli içerikler eklemeye dikkat etmeliyiz.