Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

SEO çok zor bir iş mi?

Kategori:
Eklenme:
12 Ara 2020

Bu soruyu sorarken amacım bir ispat değil, gerçekten bir seo danışmanına ihtiyacınız olup olmadığına kendiniz karar vermenize yardımcı olmaktır. Gelelim cevaba…

Aslında seo çalışması yapmak kolaydır. Bunu zor kılan insandır. Arama motorlarının pazar payı en büyük olanı Google, web siteleri ile nasıl bir sistemde çalıştığını anlatmış ve sitelerden neler istediğini de açıklamıştır.

O zaman neden bir uzmanla çalışmak gerekiyor?

Aslında gerekmiyor. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da uzman ihtiyacımız, konuya ayıracak zamanımız olmamasından kaynaklanıyor. Yoksa çok teknik, ileri seviye mühendislik isteyen bir konudan bahsetmiyoruz.

Eğer tüm Google anlatımlarını okuyup uygularsanız uzmanla çalışma ihtiyacınız yoktur. Çünkü Google hangi kalitede bir altyapıyı nasıl kullanmanız gerektiğini, içerikleri nasıl oluşturmanız gerektiğini gayet açık anlatıyor. Bununla kalmayıp, Google anlaytics, Google search console, Google trends gibi ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok yardımcı platformu da hizmetinize sunuyor.

Ancak zor olmasa da zaman alacak ve takip edecek konuları bilmeniz gerekir. Bunlardan en önemlisi Google yapay zekasının nasıl çalıştığı, zamanla değiştirdiği algoritmalarının nelere önem verdiği gibi konuları takip etmeli ve sitenizi bunlara uygun olarak düzenli şekilde optimize etmelisiniz.

Eskiden bir konuda arama yaparken Google da bulabilmek için mesela “Ankara İstanbul arası” gibi basit kelime gurupları kullanırken; şimdi “ Ankara’dan İstanbul’a kaç saatte giderim?” gibi kişiselleştirilmiş cevap alamaya yönelik aramalar yapıyoruz. İşte bu Google algoritmalarının nasıl değiştiğine bir örnek teşkil eder ve bu gelişme karşısında sitenizde nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair ip uçları içerir.

İşte bu güncel bilgileri sürekli takip eder ve yönergelerin yapma dediklerini yapmazsanız doğal olarak seo yönetiminizi sağlamış olursunuz. Tabi konu bu kadar basitte değil. Sitenizin link inşaası, anahtar kelime seçimi, içeriklerin optimize edilmesi, doğru çalışan bir site haritanızın olması, site içi ve dışı link kullanımlarınız gibi bir çok konuyu da barındıran bir sistemden bahsediyoruz.

Seo yönetiminizi kendiniz yönetecekseniz tüm bunları öğrenmeden önce hakim olmadığınız teknik seo konusunu direk aşmalı ve buna uyumlu bir web site sahibi olmalısınız. Kullanıcı seo yönetimine site içerisinden başlamalı ve dönüşümle devam etmelidir. Eğer teknik analizi de siz üstlenecekseniz mutlaka kod bilgisine sahip olmalı ve kodlarına ulaşabileceğiniz bir altyapıya sahip olmalısınız. Kod bilginiz yoksa, teknik seo kurallarına uygun bir web site altyapınız olması sizi 1-0 önde başlatacaktır.

Seo konusunda ne kadar başarılı olursunuz bilemeyiz ama, sitenizin içeriği başarılı olmak zorundadır. Boş ve değersiz bilgilerle dolu bir isteye seo çalışması yapmanın manası yoktur. Çünkü Google tarafından ortaya konan en önemli kural, sitenizin insanlara fayda sağlayacak doğru bilgiler içermesidir. Anlatacak ve aktaracak sağlam bir konularda uzman değilseniz, stratejiler üretmeninde anlamı kalmıyor. Yani önce içerik geliyor.

Daha sonra da içerik pazarlaması geliyor. Bu konuyu “içerik pazarlama nedir, nasıl yapılır” konumuzda anlatmıştık. Buradaki kurallara uygun ve insanlara faydalı içeriklere sahipseniz ciddi bir adım atmışsınız demektir.

Artık daha teknik konuları öğrenip sırayla uygulayarak kendi seo çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.