Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

İşletmeler için tanıtım filmi

Kategori:
Eklenme:
15 Haz 2021

Aslında çok yeni olmayan bu tanıtım aracı bir dönem cd lere yüklenir çoğaltılır ve müşterilere gönderilirdi. Günümüzde hem online yayınlanabilmekte hem de reklam aracı olarak çok daha etkin kullanılmaktadır.

İşletmeler hızla dijitale taşınırken en önemli tanıtım araçlarının başında video içerikler gelmektedir. Öyle ki dijital reklamlarda oran olarak, en etkili reklam şeklinin de video formatının olduğu araştırmalarda net olarak görülmektedir.

Tanıtım filmi çok amaçlı kullanılabilen çok esnek bir tanıtım aracıdır. Diler reklam filmlerinde diler paylaşımlarda dilerseniz web sitenizde potansiyel müşterilerinize kendinizi tanıtımda kullanabilirsiniz. Bu konuda uzman teknik bir ekiple çalışmak çok önemli olsa da, rakiplerinizden sizi ayıracak ve etkili bir yapım için güzel fikirler ortaya konmalıdır.

Günümüzde standart tanıtım filmlerinde  drone çekimi, mekan ve ürün çekimleri üzerine bir müzik veya anlatım kullanılmaktadır. Dikkatli tüketiciler birçok bir birisine benzer filmler olduğunu fark ederler. İşte bu noktada farklı fikirler bulmalı ve sizi gerçekten ifade edecek bir tanıtım  filmi fikri kurgulandığından emin olmalısınız.

Nereden başlamalı?

Bir çok ajans anlaşma sonrası kameraları toplayıp direk mekana gider ve o anda gelişen bir çekim planıyla standart bir film hazırlar. Ancak doğru yöntem bu  olmamalı. Bir video çekiminden öte bir prodüksiyon olması gerekmektedir. Bir çok çalışmada ön planda çekim cihazları, ekip sayısı vs gibi fiziki konular ön planda iken prodüksiyon fikri pek fazla konuşulmaz.

Müşterileriniz işinizin tanıtımına verdiğiniz değerde kendilerine verilen değeri bulmalıdır. Tanıtım filmi ne kadar kısa olsa da hazırlık aşaması gerektiği kadar uzun olabilir.

Başarılı bir tanıtım filmi nasıl olur?

Öncelikle çekim ve kurgu 2. plana atılarak bir ön hazırlık süreci işletilmelidir. Bu süreçte rakiplerin tanıtım filmleri incelenmeli ve analiz edilmelidir. Muhtemel  hedef kitlenin yapısı analiz edilmeli, en anlaşılır prodüksiyon için kullanılacak içerik tipleri ve oranları belirlenmelidir.

Başarılı bir tanıtım filminin mutlaka bir senaryosu ve işleyiş planı olmalıdır.

İşletme bu konuda ajansla beraber hareket edecek bir yetkili tayin etmeli ve planlama dışında taleplerde bulunmamalıdır.

İçerik metni önceden çalışılmalı, metin ve görsel arasında bir senkron olmalıdır

Uluslararası işler yapan işletmeler için farklı dillerde metinler hazırlanmalı, akışta varsa yazılarda bu dillere özel düzenlenmelidir.

Sizin rakiplerinizden farkınızı net olarak ortaya koyabilmelidir.

İşletmenin özellikle ön plana çıkarmak istediği konular belirlenmeli, bu konular abartılmadan içerikte vurgulanmalıdır.

Marka değerinizi, marka mesajınızı ve ticari anlayışınızı hissettirmelidir. Tüketici bildiği markayı almak ister. İçerikler aşinalığı artıracak nitelikte olmalıdır.

Bir çok alanda kullanılabilecek bir kurgu ve uzunlukta olmalıdır.

Kurgu ekibinin marifetlerini sergilediği bir deney videosu değil, gerçekten amacına hizmet eden bir prodüksiyon olmalıdır.

Kesinlikle HD ve en çok kullanılan video formatlarından birisinde kaydedilmelidir.

Kullanılacak müzik ve efektler hedef kitlenin yapısına uygun olmalıdır.

Her ne kadar video olsa da insanların kısa videoları sessiz izleme alışkanlıkları göz ardı edilmemeli ve video anlatımı yazılarla desteklenerek ana fikir aktarılabilmelidir.