Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Dijital Ajans ile nasıl çalışılır?

Kategori:

Öncelikle kendinize bir çalışan değil, bir iş ortağı aldığınızı unutmayın. Görüşüp anlaşacağınız ajans sizi dijitale taşımak dışında iş hacminizi ve kazancınızı artıracak bir teklif sunacak ve bunun için gayret gösterecektir. Eğer bu teklife ihtiyacınız var ve çalışacağınız ajansa güveniyorsanız, bundan sonra yönetimi anlaşacağınız ekibe bırakmalısınız.

Bu noktada bir ajanstan hangi hizmeti alırsanız alın size markalaşmanızla ilgili bilgiler sorması ve sizinde bu konuda açık olmanız gerekmektedir. Ajansa ihtiyacınız olan her konu markalaşma sürecinizin bir parçasıdır mutlaka..

Markanızı tanıyor musunuz?

Tüm çalışmaların merkezinde markanız olacağı için, yaptığınzı markalaşma çalışmaları sonucunda oluşturduğunuz marka kişiliği, konumlandırması ve kimliği gibi  öğeleri jansınızla net oalrak paylaşmalısınız. Ayrıca hizmete göre değişmekle birlikte markanızın hikâyesi genelde işin temelini oluşturur. Hikâyenizi ajansınıza tüm detayları ile anlatın. Sizin için önemli olmayan bir detay, belki de markanızın sloganı olacaktır.

Neden dijitalleşmek istiyorsunuz?

Dijitalleşecek işletmeler için en önemli sorulardan birisi budur. İşletme dijitalde var olma isteğini doğru tanımlamalıdır. Tüm planlar bu talep üzerine şekillenir ve gelişir. Amacınız tanıtım, marka konumlandırma, ürün satma, kitle kazanma vs gibi birçok sebep olabilir. Bu sebepleri bir öncelik sırasına koymalısınız.

Birbirinizi net olarak anladınız mı?

Ajanstan tam olarak ne istediğinizi anlatmış ve beklentilerinizi şeffaf şekilde iletmiş olmalısınız. Ucu açık bırakılan her konu problem demektir. Özellikle sektörünüzle ilgili bilgisi olmayan bir ajans ile çalışırken herşeyi çok daha belirgin hale getirmelisiniz.

Güven köprüleri kurulmalı

Dijital ajans, işletmenin dijital dünyadaki rehberi olacağından artık sağlam bir karşılıklı güven gerekmektedir. Firmanın pazarlama sırları dâhil bir çok konusunu istemese de öğrenmek zorunda kalır. Tam güven yoksa işin sonu genelde kötü biter.

Sözleşmeli çalışın

Dijitalleşme insanı vezir de eder rezilde. Günümüzde hazır açık kaynak web site kuran ve başka konularla uzaktan yakından ilgisi olmayanlarda ajans olarak lanse ediliyor.  O yüzden belli bir güven algısı oluşmuyorsa zorlamayın. Ama anlaşma sağlandıysa da  işinizi sağlama alın. İşin kapsamını ve gizlilik kurallarını belirleyen bir sözleşme imzalayın mutlaka.

Sabırlı olun

Bir dijital ajansla anlaşmaya vardıysanız artık işi o ekibe bırakmalısınız. Her şeyin hemen olmasını beklemeyin. Alacağınız her türlü hizmet belli bir süre gerektirir. Özellikle de, dijital reklam gibi rekabetin çok olduğu hizmetlerde işi yapan kadar, müşterinin sabrı da önemlidir.

Belli dönemlerde raporlama alın

İyi bir ajans zaten sizi süreçten haberdar ederek raporlama yapacaktır. İş sürecini tamamen anlamasanız da belli aralıklarla alacağınız raporlarla ilerlemeyi takip edin.