Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Tipografi nedir? Nasıl kullanılır?

Kategori:
Eklenme:
26 Mar 2022

Tipografi, en basit haliyle, yazı fontlarının kullanıldığı tasarım aracında görünümü ile söylediği şey arasında bir bağ kurması diyebiliriz. Tipografiyi kullanan tasarımcı, harfleri ve metinleri okunaklı, anlaşılır, net ve çekici hale getirmek için aslında bir sanat icra eder. Metne hayat veren ve kullanıldığı aracı değerli kılan bir çalışmadır.

Marka yönetimi çalışmalarımızın da bir parçası olan tipografi, aynı logo gibi tüketicinin bilinçaltına işler ve güven duygusunu sağlamlaştırır. Tipografide;  yazı tipi, zıtlık, tutarlılık, boşluklar, hizalama, renk ve hiyerarşi gibi özelikler doğru kullanıldığında içeriğin etkisi artar. Özünde bir hikayeyi anlatmakla ilgili etkili bir tercih yapmalıyız.

Dijital araçlarınızda doğru tipografi seçimi, markanın aktarımı yanında kullanıcı dostu ve erişimi kolaylaştırarak okunabilirliği destekler. Peki seçimi nasıl yapıyoruz? Bunun için bazı tipografi tarzlarını inceledik.

Şerif

    Bu yazı tiplerindeki kıvrımlar tarihi ve entelektüel bir etki yaratıyor. Özellikle modern zamanda, zerafet ekişine ihtiyacınız varsa denemeniz gerekir. Son dönemde marka grafiklerinde kontrastı yüksek ve kalın şekilde tercih edildiğini görüyoruz.

    Modern markaların hikayelerini nostaljik bir etkiyle anlatmaları için iyi bir tercih diyebiliriz.Seçeceğiniz cesur bir şans yazı tipi, net ve etkili bir mesaj vermenize yardımcı olacaktır.

    Son dönemde güven etkisi için yuvarlak şans fontların kullanıldığını görebiliriz.( Google, spotify..) Ancak gerçekten başarılı bir çalışma yapılmadığında bu tercih riskli olabilir.

    Rustik

      Yazı tipleri klasik tercihlerden çok farklı modern tercihlere kaymıştı. Ancak markaların iletişiminde insan faktörünün önemi anlaşıldıkça ve benzersiz bir kişisel his verme özelliği el yazısı fontlarının kullanımını artırdı. Özelleştirilmiş duygusu özgün ve sanatsal tarafı ile birleşince etkili bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz.

      Minimalist

        Çok yönlülüğü e her tasarıma uygulanabilir olması minimalist fontlarınn popülerliğini artırıyor. Bir yaşam biçimi olarak ta kalıcı bir trend olan minimalizm, font seçiminde de aynı etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle dijitalleşmede hız faktörüne etkisi ile mobil ve web ara yüzlerinde sade ve içerik odaklı tercih olarak gündemde kalacaktır.

        Günümüzde Roboto, Museo, Sans, Blogger sans, gogoia gibi fontlar trend minimalist grupta değerlendirilebilir.

        Grafikte basitlik içerikte kaliteli bir algı yaratır. Özellikle açık renk minimalist yazıya koyu renk arka plan etkiyi çok fazla artıracaktır.

        Piksel

          70-80 lerin oyun kültürünün günümüze yansıması olan bu font grubu da nostaljik ve şık tasarımı ile geri dönüyor diyebiliriz. Özellikle eğlenceli ve ilginçlik peşinde olan markaların tasarımlarında kullanılması daha etkili olabilir..

          Retro

            Yine 70 ve 80 lerden günümüze taşınan, elle çizilmiş hissi ile değerlilik ve tarihi derinlik hissi veren Retro fontların kullanımı da artan bir tercih. Kullanımı dönemin ötesine geçen farklı tasarımlarda görmek mümkün. Özellikle çok çeşitli tiplerde kullanılabilir olması ve logo tasarımlarda yorumlanabilirliğinin yüksek olması, tasarımcılar için de tercih edilmeyi artırıyor.

            Knetik

              Dijitalin hızı sonucu güçlenen bir yazı tipi daha. Gelecekte çok farklı versiyonlarını görebileceğimiz bu yazı tipinin ana unsuru harekettir. Hareketli yazılar daha ziyade hayal gücüne yönelik işlerde kullanılmaktadır. Aslında standart bir yazı tipolojisinden öte, tasarımcının yazıya hareket katması ile ortaya bir hareketli sanat çıkıyor diyebiliriz.

              Renkli

                Siyah beyazın ötesine geçerek, yazı karakterinin renkler olmadan pek kullanılamayacağı yazı tipleridir. Yazı içinde renk geçişleri veya grafik hareketler barındıran ve font ile yazının beraber bir karakter oluşturduğu çalışmalardır.

                Bazen geometrik şekillerle tanımlanır, bazen ise her harf veya rakamda birden fazla renkle, bazen ise yazıya bir doku giydirilmesi ile. Gelenekselden uzaklaşmanın bir yolu olabilir. Kalıpların dışına çıkmaya davet eden bir marka mesajınız varsa, tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda farklı renklerin güçlerini tek fontta toplamak gibi bir özelliği de kullanabilirsiniz.

                Kontrast

                  Günümüzde dijital marka etkisiyle kelimelerin tasarımdaki hakimiyeti yükseliyor. Bu trend, tasarım tekniklerinin yazıda da kullanımını getiriyor. Kontrast kullanım tasarım içinde etkiyi ve duyguyu artırmaya yönelik biz zıtlık kullanmaktır. Popüler, sofistike veya minimalist.. Her tarzın etkisinde farklı bir denge ortaya çıkarabilen kontrastlık, farklı stilleri eşleştirmede sonsuz bir kullanım zenginliği verdiği için tasarımda kişiselleştirmeyide kolaylaştırıyor.

                  Dijital marka yönetiminizde yazı tipolojisi logo tasarımınız kadar etkilidir. Umarım bu makale faydalı olmuştur..

                  Henüz yorum yapılmamıştır.

                  Yorumunuzu bırakınız

                  15706

                  Karakter limiti 400