Blog
Dijital Dünya Klavuzunuz
Dijitalleşme hastalığı "odaklanamama"
Dijital dünya düzeni, hayatımıza birden girdi ve bizi bir nehir gibi sürüklemeye başladı. Özellikle girişimciler ve işletmeler için klasik yöntemlere göre çok daha ekonomik ve vazgeçilmez araçlar sunan bu düzen beraberinde çeşitli sorunlar ve kaoslar da getirdi.
İlk önce ne yapmalı? Hangi sosyal medyayı kullanmalı? Hepsini birden nasıl yöneteceğiz? Ne zaman ve nasıl paylaşım yapmalıyız? E-ticaret mi yapmalı? Ödemeyi nasıl alacağız? E daha siteye içerik eklemekte lazımmış.. SEO mu? O ne ki?..
Kafalar çok karıştı. Öyle ki dijitalleşmeye adım atan herkesi aynı şekilde karşılayan bu karmaşa insanlarda bir odaklanamama problemi oluşturdu. Masaya otururken aklımızda olanla kalkarken yaptığımız çoğu zaman aynı şeyler olmuyor. Bu da dijitalde verimliliği ciddi anlamda düşürüyor.
Dijital ortam aslında genel olarak bir odaklanma sorun kaynağı. Bunu çocuklarda da rahatça görüyoruz. Çok fazla internette zaman geçiren çocukların dersleri algılamaları zayıflıyor. Göz teması kurmakta zorluk çekme ve iletişim problemleri kendisini gösteriyor. Bunun sonucu olarak uyku problemi, bilinç bulanıklığı ve sonuç olarak “dağınık beyin sendromu” oluşuyor.
Dijitalleşmenin ana unsuru olan internet insanı bu şekilde etkilerken, işimiz için daha verimli kullanmayı nasıl sağlayabiliriz?
İlk olarak planlı kullanım stratejimizi oluşturmalıyız. Yapılacaklar listesinde “internetteki işler” değil, “internette instagramda 2 adet paylaşım yapmak” gibi hedefi belli bir planlamamız olmalı. Böylece masaya ne için oturduğumuzu bilir ve onu tamamlamaya odaklanabiliriz.
Bizi amacımızdan en çok uzaklaştıran konu ise araştırma sürecidir. Yazmak istediğiniz bir makale veya bir tasarım için ekranda arama süreci bir süre sonra amaçsız gezinmeye dönüşüyorsa, yanlış yoldasınız demektir.
Arama sürecinde de belli kaynakları sürekli kullanma ve zamanla bu kaynakları artırma yoluna gidebilirsiniz. Mesela görse arama için Google görseller yerine freepic, pexel gibi hem ücretsiz hem de format ayrımı yapılan siteleri kullanmak, hem zaman kazandırır hem de yasal olmayan kullanımlardan sizi korur.
Yeni dünyada yetenek ve beceriler çok daha değerlidir. Odaklanmaya kazanılabilen bir beceri olarak bakmalı ve planlama ile geliştirmelisiniz. Dijitalleşmede başarılı olan örneklere baktığınızda bir netlik ve belirginlik görebilirsiniz. Bunun arka planında “odaklanma” vardır. Böylece daha verimli ve daha net mesajlar veren içerikler üretilebilmektedir.