Blog
Dijital Dünya Klavuzunuz
E-ticaretin en önemli 6 kuralı
E-ticaret dünyası, girişimci adayları için ilk düşünülen cazip bir mecra olsa da, ciddi anlamda başarıya ulaşabilenlerin sayısı oldukça az. Bunun ilk sebebi girişimcinin her işte olduğu gibi çok kolay olacağı konusunda kendisini kandırmasıdır. E-ticaret sanıldığı gibi "oturduğu yerden para kazanma işi" değildir. Operasyonel anlamda bir çok noktayı doğru şekilde kurgulamalı ve uzun soluklu, yorucu bir çalışma sürecine hazır olmalısınız.
E-ticaret klasik ticaret kuralları ile işlese de özellikle reklam ve pazarlama yönü sürekli değişen dinamik bir süreçtir. Girişimci bu süreci an ve an kontrol ederek, gelişmelere ayak uydurmalıdır. E-ticaret fikriniz varsa 2021 influencer raporundaki şu detayları incelemeden başlamayın deriz;
Online alışveriş yapan kullanıcıların %58‘i Instagram üzerinden alışveriş yapıyor.
Online alışveriş yapan kullanıcıların %20‘si Instagram influencer’larının tanıtım yaptığı ürünleri satın alıyor.
Türkiye’de kadınların %74‘ü online alışveriş yapıyor.
Türkiye’de erkeklerin %67‘si online alışveriş yapıyor.
Online alışverişi en çok tercih eden bölge %91 ile Ege Bölgesi oldu.
Ege Bölgesi’ni %78 ile Marmara Bölgesi, %77 ile İç Anadolu takip etti.
Online alışverişi en az tercih eden bölge %49 ile Akdeniz Bölgesi oldu.
Türkiye’de 15-44 yaş grubu 45 yaş üstüne oranla online alışverişi daha fazla tercih etti.
Online alışveriş yapanların %40‘ı e-ticaret sitelerini tercih etti.
Online alışveriş yapanların %25‘i e-ticaret sitelerinin Instagram reklamları veya paylaşımları ile, %20‘si ise Instagram influencer’larının yönlendirdiği linklerden ürün satın aldığını belirtti.
İnternetten ürün veya hizmet satış işine tammaen planlamadan başlanılmamalıdır. Müşterinin muhtemel sorunlarını baştan çözmeli, başarıyla sonuçlanacak bir operasyonel altyapıya sahip olunmalıdır.
E-ticaret konusunda en farklı fikrin dahi uyması gereken kurallar bulunuyor. Bunları 6 başlıkta topladık..
Ürün (Product)
E-ticaret klasik ticaret gibi bir alışveriş işlemidir. Müşteriler kuracağınız siteden bir ürün almaları ile sonuçlanacak bir işlemler zinciridir. Satacağınız ürünü kendiniz üretiyorsanız işiniz biraz daha kolaydır. Çünkü üretim kararınızdan itibaren pazar, kitle, tüketim alışkanlıkları gibi bir çok konuda ön bilgiye sahip olacağınızdan bunu dijitale yansıtmanız daha kolay olacaktır. Yine de bu noktada talebe cevap verme kapasitenizi test etmeli ve buna göre bir sistem kurmalısınız.
Ürün size ait değilse mutlaka bir kaynaktan tedarik ihtiyacınız olacaktır. Burada en önemli konu ürün seçimidir. En çok talep görecek ve trend olan ürünleri seçerek başarı oranınızı yükseltmelisiniz. Bunun için farklı yöntemlerle testler yaparak ön araştırma sürecine ayıracağınız zaman çok önemlidir. Ayrıca ürün tedarik aşamasında alış fiyatı, süreklilik, stok veya kargo süreçleri gibi ürünün size ulaşması sürecinin en hatasız yoldan olmasını sağlamalısınız.
-Fiyatlama (Price)
Ticaret kazanma odaklı bir iştir. En uygun fiyata alıp, satılabilir bir bedelle listeleme yapmanız işin can alıcı noktasıdır. Bunun için ürün araştırması sürecinden başlayan fiyat ve pazar analizi sonucunda doğru fiyat stratejilerine sahip olmanız başarınızı etkileyecektir. En pratik yöntem ürünü listelemeden önce pazardaki satış fiyatlarını incelemek ve hızlı satış için nasıl bir fiyat politikası izlemeniz gerektiğine doğru karar vermektir.
Tedarikçilerden alıp müşteriye satış düşünüyorsanız kısa zamanda tanınmak için daha az ürünle bir niş yakalamanızı öneririz. Mesela sadece köpek yastığı satarak bir süre sonra kendi markanızı oluşturabileceğinizi biliyor musunuz? Araştırdığınızda benzer yüzlerce başarı hikayesi görebilirsiniz…
-Marka (Branding)
Satacağınız ürün kendi üretiminiz de olsa bir tedarikçiden de alsanız, marka bilinirliği olması size avantaj sağlayacaktır. Özellikle kendi üretimleriniz için satışa paralel olarak bir marka çalışması yürütmeniz çok önemlidir. Kimse hiç duymadığı bir ürünü almak istemez. Uzun ve orta vadede başarılı sonuçlar için marka bilinirliğine yatırım yapılmış ve marka savunucuları olan ürünler her zaman daha avantajlıdır.
Marka yönetimi konusunda bir stratejiniz olması hem ürün hem pazarlama noktasında size bir yol oluşturacağından, karasız kaldığınız noktalarda da işinizi kolaylaştıracaktır.
-Pazarlama (Marketing)
E-ticarette müşterilere ulaşmanın farklı yolları mevcuttur. Bir ürünü pazaryerlerinde, sosyal medyada, kendi e-ticaret sitenizde veya hepsinde birden satabilirsiniz.
E-ticaret yaparken sadece kazanmayı değil, e-ticaret ekosisteminde bir marka sahibi olmak istiyorsanız mutlaka kendinize ait bir siteniz olmalıdır. Bunun yanında dijital reklam çalışması ile site adresinize ziyaretçi çekmeli ve uzun vadede sadık müşteriler edinmelisiniz.
Pazaryerleri aslında çok avantajlı görünse de ödenecek komisyonların yüksek olması ve tüm satıcıların fiyatlarının hızla karşılaştırılması bir dezavantajdır. Arama yaptığımızda aynı ürünü satan yüzlerce satıcı, kuruşlarla ayrılan bir fiyat farkı ile tercih edilirken müşterinin sizden alışveriş yapması için yüksek satıcı puanı, yüksek satış miktarı ve yüksek ürün puanı gibi kriterleri aşmanız gerekecektir.
Sosyal medya satışları (s-ticaret) ise her zaman kullanılabilecek kitlesel ve marka bilinirliği için avantaj olabilecek bir yöntemdir. Tek başına kullanımda çok emek harcayıp sürekliliği sağlamak şartken, kendi e-ticaret sitenize destek için kullanmanız bir yatırım süreci olarak değerlendirilebilir.
-Kampanya (Promotion)
Ürün, fiyatlama ve satış yeriniz hazır. Ancak müşterilerin sizi tercih etmeleri için sebeplere ihtiyacınız var.
Bunun için en önemli araç kampanyalardır. Belli rakamın üzerindeki siparişlere indirim, 3 al 2 öde, bayram indirimi vs gibi…
Kampanya yapan birçok satıcı aynı başarıyı elde edememektedir. Bunun sebebi gerçekçi ve inandırıcı bir dil ve kampanya sunumu yapamamalarıdır. Etkili ve inandırıcı bir kampanya tasarımı için yine reklam stratejilerinin doğru kullanılması konusu ön plana çıkmaktadır.
Başarılı e-ticaret girişimlerinin tarihini incelediğimizde özellikle tanınma süreçlerinde yaptıkları en etkili kampanyanın bir ürünü çok uygun fiyata satarak sitelerine kayıt olan müşteri sayısını artırdıklarını görürüz. Böylece harekete geçirecekleri ve sipariş alabilecekleri hazır bir kitleye sahip olmuşlardır.
-Dijital Pazarlama (Digital Marketing)
Dijital dünyanın hızına yetişmek için bu ekosistemi doğru kullanmak şarttır. Bütün araçlarını kullanarak daha çok insanın önüne çıkmak, satış oranlarınızı artırmak için öncelikli kuralınız olmalı. Etkin bir dijital pazarlama için kullanabileceğiniz araçlar;
- E-ticaret sitenizin SEO kurallarına göre oluşturmak, doğru içerik pazarlama yönemleri kullanmak
- Hem e-ticaret sitesinde hemde dağıtım kanalalarında kaliteli ve çalışılmış görseller kullanmak
- Kampanyaların mutlaka sosyal medyada paylaşılması
- Sosyal medyada yarışmalar yaparak üye kaydını artırmak
- Sosyal medya reklamları ile hedef kitleleri harekete geçirmek
- Analizleri kullanarak remarketing yapmak
- Google reklamları ile aramalarda insanların karşısına çıkmak
- SEO çalışmaları ile organik aramalarda yükselmek
- İnfluencer işbirlikleri ile hazır kitlelere ulaşmak
- E-mail marketing
- Blog içerikleri üreterek site ziyaretçilerini alışveriş ve ürünler konusunda bilgilendirmek
- Youtube videoları üretmek
- Fiyat karşılaştırma sitelerinde ürün sergilemek