Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Dijitalleşme nereye gidiyor?

Kategori:


İnsanoğlu dünya üzerinde yer işgal etmeye başladığı andan itibaren, 3 bin yıl hareket hızı hiç değişmemişti. Yani insanoğlu bir yerden bir yere ulaşma süresi öyle kat ve kat artmadı bu sürede. Ancak son 100 yılda her konuda hızımız ivmelenerek arttı. Geldiğimiz noktada ise artık hızın çok ötesinde şeylere hazırlıklı olmalıyız. Bilgi dediğimiz kaynak miktarı an ve an katlanarak artıyor.

Hayatımıza giren her teknoloji gibi interneti de bizi esir alacak korkusuyla öğrenmekten korkan bir kesim hep olacak. Ancak korkunun ecele faydası yok. İster doğal yollarla ister insan eliyle üretilmiş olsun,dünyayı kasıp kavuran koronavirüs hastalığı bir anda işin ve eğitimin evden yapılmasını gündeme getirdi. Ebeveynler çocuklarının elinden almak için savaş verdiği cihazları eğitim için nasıl kullanacağının derdine düştü. Yine test edip yaşadık ki "teknoloji kesinlikle kaçınılmaz" bir hal alıyor. Aslında tüm dünyanın dijital denilen farklı bir dünyada nasıl yaşayacağı test ediliyor bir anlamda..

İnternet ilk çıktığında web1.0 dediğimiz bir yapı vardı. Bu yapıda sitelere yazı ekleyebildiğimizde bunu mucizevi görüyorduk. Biz yazı ekliyorduk, birileri bunu okuyordu. Ama arkasında web 2.0 geldi ve dünya renklendi. İnternetteki sitelere görsel ve videolar eklenmeye başlandı. Artık zirveye ulaştık diyorduk ki bize doğru web 3.0 diye çok farklı bir dünyanın geldiğini gördük. Tabi bu dünyanın temelini hızlı internet yani henüz yolda olan 5G oluşturacak.

5G dediğimizde bir çoğunuzun aklına hızlı video indirme ve seyretme, sitelerin çok daha hızlı açılması, aplikasyonların hızlı indirilmesi, online oyunların daha hızlanması vs geliyor aklımıza. Ancak durum bunun çok daha ötesinde. Olay ekranlardan çıkıp gözlüklere lenslere geçecek. Sanal gerçeklik ve hologram teknolojileri ile aslında bugünlerde çok ihtiyacımız olan bir yaşam modeli başlayacak. Birçok konuda bir araya gelme ihtiyacımız ortadan kalkacak. Firmalar toplantılarını ve görüşmelerini hologram teknolojisi ile bulundukları yerden sanki yan yanaymış gibi yapacaklar. Eğitim belli yaşlardan sonra tamamen dijital teknolojilerle yapılacak. Eğitim modelleri de bildiğimiz anlayıştan çok uzaklaşacak. Büyük ve artan bir verinin olduğu dünyada bunları okullarda öğretmek artık mümkün olmayacağından . Eğitimin merkezine öğrenmeyi öğrenme geçecek. Sanal ortamlarda buluşan sınıf, öğretmenleri ile birlikte dünyanın istedikleri yerindeki bir müzeyi, fabrikayı veya bir mimari yapıyı gezebilecekler.

Alışveriş konusu ise çok ayrı bir boyuta geçiyor. Şimdiden bir kutuya ihtiyacımızı söyleyip siparişin gerçekleşmesini ve ürünün kapımıza gelmesini bekleyecek teknolojiye sahip olabileceğiniz bir dünyada yaşıyoruz. Alıyoruz, beğenmezsek iade ediyoruz. Hiç kimseye bir dert anlatmıyoruz.

Peki teknoloji sosyalleşmeyi öldürecek mi? Belki ilk zamanlar öyleymiş gibi gelecek ama gerçeklikteki ilerleme bize bunu çok kısa sürede unutturacak ve gerçekte insanlarla yan yana bulunuyormuş gibi sosyalleşeceğiz. Tek fark onlara dokunamamak olacak. Ses ve görüntüden sonra koku transferinin de gerçekleşebileceğini öngörmek o kadar zor değil. İşte o andan itibaren uyum daha da hızlanacak.

İnsanlar ve nesneler tamamen online bir dünya içinde yaşayacağı ve birbirine bağlanacağı zamanlara çok uzak değiliz. İnsan artık ağır iş yapan değil, algoritma üreten, tasarlayan, karar veren konuma geçecek. Yeni mesleklerde buna göre şekillenecek. İşte o yeni dünyanın en önemli kaynağı ne para ne toprak ne de su olacak. En önemli kaynak veri olacak.

Dijital dünya veri üzerine şekillenecek, yapay zeka kullanımında başvurulacak kaynak yine veri olacak. Şu günlerde uzaktan eğitim kavramını öğrenecek olan çocuklarımızı, veri orjinli mesleklere yönlendirmek, gelecekleri için daha akıllıca olacaktır.

Ancak ne kadar dijitalleşirsek dijitalleşelim, insan unsuru hiçbir zaman merkezden uzaklaşmayacak. Kalbe ve duyguya hitap etmeyen hiç bir şeyin, uzun süre insana hizmet edemeyeceği gerçeği her zaman ortada duracaktır. İnsanların ve kurumların senaryolarını bu gerçeklere göre şekillendirmesi akıllıca olacaktır.