Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Long Tail nedir?

Kategori:
Eklenme:
09 Ara 2020


Konumuz aslında anahtar kelimeler. Arama motorlarına bu içerik şunlardan bahsediyor diye sinyal verdiğimiz o sihirli araç.

Anahtar kelimeler web sitemizin daha hızlı sonuç alması ve başarılı olması için doğru bir stratejiye sahip olmak için sürekli araştırıyoruz. Arama davranışında genel alışkanlık jenerik dediğimiz, insanların bir konuda ilk akıllarına gelen kelimeleri kullanmak olmuştur. Ancak SEO konusunda başarı için biraz farklı düşünmeye başlamak, rakipler arasından  sıyrılmak için strateji oluşturmak gerekiyor.

Daha önce SEO konusunda kısa bir tanımlama yapmıştık. Aramalarda insanların karşısına daha hızlı ve daha çok çıkmak için bu konuda farklı fikirlere de kulak kabarmalısınız.

Anahtar kelimeleri jenerik, long tail ve Q&A [Soru-cevap] olarak üçe ayrılmış durumda. Jenerik klimeler, genelde çok aranan kelimelerdir. Ör: bel fıtığı... Long tail ise bir anlam ifade edecek şekilde 2-3 kelimeden oluşan ancak cümle oluşturmayan kelime öbeğidir. Ör: bel fıtığı tedavisi

Soru-cevap ise çok daha spesifik ve direk hedefe oynayan soru cümleleridir. Ör: Bel fıtığı tedavisi nerede yapılır? Bel fıtığı bacakta ağrı yapar mı?

Arama aslında ciddi ve akıllıca yapılması gereken bir sorgu işlemidir. Arama motorları artık çok daha akıllı ve detaylı cevaplara hazırdır.. Bunu fark edenler artık eskiden olduğu gibi tek kelimeden ziyade daha detaylı aramalar yapıyorlar. Bu Google'a sormak şeklinde gelişen bir davranış şekli oldu.

Siz bir gömlek ararken sadece “gömlek” mi yazıyorsunuz yoksa “en ucuz çizgili gömlek” gibi detaylı bir cümle mi yazıyorsunuz? Çoğunluk 1. Alternatifi tercih ediyor. Çünkü ne alacağına karar verememiş ve bir süre araştıracak. Ama bir kesim tam oalrak ne aradığını biliyor ve ona göre arama yapıyor. Hem daha isabetli sonuçlara ulaşıyor, hem de daha kısa bir listeden seçim şansı elde ediyorlar.

Bu noktada tek kelime aranmalarında hacim daha yüksek gibi dursa da detaylı arayanları hedeflemek çok daha mantıklı ve isabetli olacaktır. Ayrıca tek kelime gibi kısa anahtar kelimelerin aranma hacmi yüksek olduğu kadar rekabette fazladır.

Daha düşük aranma hacimli kelimelerde rekabet daha az olacağı için başarıya daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.

Bu şekilde hedefi daha dar kelimelerle hedeflediğiniz kullanıcılara daha hızlı ve daha az maliyetle ulaşabilirsiniz.

Ayrıca uzun ve mantıklı anahtar kelimelerle daha güçlü bir içerikten bahsedildiği, içeriğin bazı sorunlara cevap verdiği sonucu yansıyacaktır. Bu yüzden içerikte bir cevap varsa anahtar kelimelerinizde soru olması daha etkili olacaktır. Mesela: “Eldiven nasıl yıkanır?” Bu yaklaşım insanların aramalarına daha uygun bir seçim olacaktır.

Doğru hedefleme yapmak için kaliteli içerikleri long tail ve soru-cevap anahtar kelimelerle güçlendirmek, sitenize veya içeriğinize klasik çok aranan kelimelerde son sıralarda hiç bulunmamaktan daha çok şans verecektir.

Ahrefs sitesine göre; 1.9 milyon aylık aramanın

• %92.42 0-10 kelime

• %6.01 11-100 kelime

• %1.41 101-1000 kelime

• %0.15 1001-10000 kelime

• %0.01 10001 ve üzeri kelime

Burada özellikle niş işlerle uğraşan ve nispeten daha yeni web sitelerinin ilk guruba göz dikmelerini anlamak lazım. O kadar büyük oran içinde yer edinebileceğini düşünürler ancak sonuç pek öyle olmaz. Ancak 2. 3. 4. veya 5. Guruba oynarsanız hiç beklenmedik şekilde arayanların direk size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Uygun uzun kuyruklu anahtar kelimeleri nasıl tespit edeceğiz?

Aslında bunun en kolay yolu yine arama motoruna başvurmaktır. İçeriğin konusu olan birkaç kelimeyi arama kutusuna yazdığınızda, kullanıcıların bu konularda en çok aradıkları cümleler sıralanacaktır. Aynı şekilde Google Search Consol, Google Trends ve Google Adwors panellerinde bulunan keywords planner aracı size ciddi yardımcı olacaktır.

Bunlar dığında Ahrefs, SEMrush, Keywordtool, SEOmonitor gibi ücretli profesyonel platformları da kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak bu tercihiniz size özellikle 2 konuda öne çıkmanızı sağlar.

İlki arama yapan kişinin sorusuna direk cevap veren bir site olarak marka bilinirliğinizi daha hızlı artırırsınız. Çünkü rakiplerinizin cevap vermediği sorulara cevap vermiş olursunuz.

Diğeri ise bu sorularla iç link stratejisi kullanarak, backlink almış gibi sıralamalarda yükselmek için bir adım atmış olursunuz.

Taktik olarak önce soru-cevap anahtar kelimeleri hedefleyin daha sonra long taillere geçin. Böylece bir kapı açtıktan sonra daha yüksek hit alabilecek sayfalar oluşturursunuz.