Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

İşletmeler neden reklam verir?

Kategori:
Beğen:
Beğenme:
Eklenme:
05 Haz 2021


Özellikle ülkemizde işletme yetkililerinin en çok yanıldıkları ve hata yaptıkları noktalardan birisi reklam yaklaşımıdır. Çünkü "neden reklama ihtiyaçları olduğu"  konusunu  kendilerine açıklayamadıkları için bu değeri kullanmaktan uzak dururlar.

Sizce kimlerin reklama ihtiyacı vardır? Sadece yeni firmalar mı reklam vermelidirler?

Bunu anlamak için aslında reklamın işlevini anlamak gerekir. Reklam, işletmeler için bir iletişim aracıdır aslında. Mevcut konumu ile ilgili konuşmak ve anlatmak istediklerini topluma anlatan ciddi etkili bir araçtır. Yani sadece yeni firmaların veya yeni ürünleri olan işletmelerin ihtiyacı değildir.

Reklama kimlerin ihtiyacı vardır?

Yeni işletmeler;

Belli bir ürün veya hizmeti piyasaya sunan işletmeler, daha geniş kitlelere ulaşmak ve kendilerini tanıtmak için reklam yapmalıdırlar. Özellikle online satışın ön plana çıktığı noktada kapıdan satış payının düşmesi ile sadece bulunulan lokasyonda  kendisini duyurmak  belli sektörler dışında yeterli değildir.

Piyasaya yeni ürün sunan işletmeler;

İşletme eski veya yeni olsun, insanlara bir alternatif ürün sunduklarında bunu duyurmak için reklam vermelidirler. Hem mevcut müşterilerine hem de potansiyel yeni müşterilerine bunu duyurmaya ihtiyaçları vardır.

Pazarlama ağını güçlendirmek isteyenler;

Bir çok eski ve köklü firma, halen enerjik ve güçlü olduklarını özellikle kendi pazarlama ağlarındaki bayi, distribütör, dağıtıcı vs gibi unsurlarına hatırlatmak ve arkalarında olduklarını hissettirmek için reklam verirler. Böylece satış ağına enerji verir ve büyük bir aile olma hissi yaşatırlar

Satış artırmak isteyenler;

Pazarda belli bir payı olan işletmeler bu payı artırmak için, zamana ve yeni nesillere uygun tazelenmiş imaj reklamları yaparlar. Böylece var olan tüketimin artışını hedeflerler

Marka değerini korumak ve artırmak

Eski ve güçlü ve hatta pazar lideri olan markalar, yeni bir ürün ortaya çıkarmadan da sadece sloganlarını tekrarlayarak reklam verirler. Bu hatırlatma ile hala büyük ve güçlü olduklarını hatırlatırken, sloganlarını tekrarlayarak insanların hafızalarını tazelerler. Düşündüğünüz zaman aklınıza geçmşten gelen bazı reklam sloganları gelir. Bu sloganları şu anda bir yerde duysanız veya görseniz dikkat kesilmez misiniz?

Marka savunucularını harekete geçirmek

Özellikle belli bir başarı elde etmiş ve marka gücü olarak rakiplerinden sıyrılmış işletmeler, bir süre sonra kullanıcılarının bir kısmını marka savunucuları haline getirirler. Bu kitle işletmenin sürekli reklamını yapar ve tecrübelerini anlatırlar. Ancak zamanla pasifleşirler ve başka yeni markalara eğilim gösterirler. İşte bu noktada yeni, güncel ve güçlü bir reklam onlara üstlendikleri görevlerini hatırlatır.

İmaj güçlendirmek, olumsuz izlenimleri temizlemek

Zaman zaman çeşitli nedenlerle işletmelerin imajlarında sarsılmalar olur. Bu bazen rakip firmalar bazen hatalı ürün veya hizmet, bazen de pazarlama strateji hatalarından olabilir. Bu gibi durumlarda bir marka imajı düzeltme yönetim stratejisine ihtiyaç duyulur. İşletmeler, çeşitli farklı yöntemlerle imaj tazelerken bunu reklamla da duyururlar. Böylece tüketici kitlesinin güvenni tekrar kazanmayı hedeflerler.

Alışkanlıkları yönetmek

Gelişmiş stratejileri kullanan işletmeler bazen ürün ve hizmeti ön planda tutmadan daha hayatın içinden reklamlar yaparlar. Bu stratejinin amacı hayatın doğal akışı içinde insanların alışkanlıklarını yönlendirmek ve etkilemektir. Böylece dolaylı yollardan ürün ve hizmeti hayatın içinde yeni bir alışkanlık olarak yerleştirir ve daha kolay kabul edilebilir bir yol tercih ederler.

Rakiplere mesaj vermek

Reklam her zaman tüketici için yapılmaz. Bir çok reklamın alt metninde " pazarın lideri hala benim" , " Birinci belli ikinci kim?" gibi mesajlar vardır. Bu mesajlarla aynı kulvarda yarışılan rakipleri yıldırma ve lider olma isteklerini kırma stratejisi vardır. Bu çok farklı mesajlarla da kullanılabilen bir reklam yöntemidir.

Sonuç olarak reklam verdiğimizde hemen arkasından kapımıza müşterilerin sıraya gürmesini bekliyorsak zaten ticarete bakış açımızda bir sorun vardır. Reklam daha geniş kapsamda yönetilmesi ve süreklilik gerektiren çok kullanışlı bir araçtır. Önemli olan reklam amacınızı , amacınıza uygun mesajlarınızı belirlemek ve doğru mecralarda bu reklamları yayınlamaktır.