Blog

Dijital Dünya Klavuzunuz

Yol arkadaşımız Facebook

Kategori:
Eklenme:
21 Kas 2020

Kurulurken bu kadar ilerleyeceği planlanmadığı bilinen facebook,  şu anda 2,5 milyara yakın kullanıcıyla lider sosyal medya platformu konumda. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor?

Sizce kullanıcısı olduğumuz bu mecra nereden para kazanıyor? Biz kullanıcı olarak bir ücret ödemediğimize göre bu kadar veriyi yönetecek enerjiyi nereden alıyor?

İşte bize uzun bir yolculukta arkadaşlık ederek kazanıyor. Yani bize bu kadar insanın verilerini kullanarak reklam yapmamızı sağlıyor ve bize bu verileri belli sürelerle kiralıyor.

Aslında facebook biz ne istersek onu verecek bir algoritmaya sahip. Eğer ne isteyeceğinizi bilmiyorsanız doğal olarak , reklamlarınızdan beklediğiniz sonucu alamayacaksınız. Doğru seçimler yapıp süreci doğru yönetirseniz kitlenizden maksimum verim alabilirsiniz.

Facebook veri tabanında kayıtlı kullanıcı bilgilerini, bize özel bir algoritma dahilinde kullandırıyor. Bu algoritmayı yönetmek te biraz “dijital marketing uzmanlığı” konusu. Bize sunulan bu büyük dataya ne istediğimizi, neye ihtiyacımız olduğunu sürekli öğretmek ve ticaretimize çalışmasını sağlamak zorundayız.

Yani dijital reklam uzun bir yolculuktur ve bu yolculukta en yakın arkadaşımız da büyük datayı bize kullandıran sistemlerdir. Yolculuk uzadıkça birbirimizi daha iyi tanırız ve daha kolay anlaşırız.

Bu beraber çalışma esnasında gün geçtikçe bize yeni ve daha kolay imkanlar sunar. Yani yolculuk ilerledikçe daha az maliyete daha başarılı reklam yapabiliriz. Bunun için çeşitli aşamalarda kullanılacak yeni çözümler sunar. Bu çözümlerin her birisi çok özel sonuçlara götürür. Peki neden bir süreç yaşamamız gerekiyor? Maden uzmanlığı var neden bir anda bu bildiklerimizi kullanmıyoruz?

  • İnsanların %95-96’sı bir ürünü ilk gördüklerinde satın almazlar. 
  • Bir siteye ilk kez girenlerin %3-4 ü hemen alım yapar
  • Bir siteye giren ve ürünü sepete ekleyenlerin %9-10’u alımı tamamlar
  • Google playde ücretsiz bir uygulamanın ilk seferde indirme oranı bile %30 dur.

Yani bir ürünü almak üzere yola çıkan insanların bile zaman ihtiyaçları vardır. Ve bu süreçte onları izlemeye almalıyız.

Kısacası bu uzun yolculuk, temas ettiğimiz insanları müşteriye çevirmek için yaşanması gereken bir süreçtir. Her yeni adımda aslında kaybettiğimizi düşündüğümüz müşteri adaylarına daha da yaklaşır,  mevcut müşterilerimize yeni bir ürün daha satabiliriz.

İyi yolculuklar dileriz..