Blog
Dijital Dünya Klavuzunuz
Kullanıcı niyeti neden önemlidir?
Son dönemlerde arama motorlarındaki hızlı gelişmeler, algoritmalarının daha insansı davranışlara doğru evrildiklerini gösteriyor. En büyük arama motoru olan Google bu noktada “user intent” yani kullanıcı niyeti olarak çevirebileceğimiz, arama yapanların sorgulama yaklaşımlarına daha fazla önem vermeye başladı.
Burada amaç, “insanlar nasıl arama yapar?” ve “üretilen içerikler bu aramalarla örtüşüyor mu?” gibi daha fayda odaklı eşleştirmeler yapmaktır.
Bu bilgi bizim için neden önemli?
Web sitelerinin organik hit kazanmalarındaki en büyük pay arama sonuçlarında görünmektedir. Yani insanların yaptıkları aramalarda karşılarına çıkacak içerikler üreterek, sitenize daha çok organik hit kazanmanız mümkündür.
Arama motorları kullanıcının karşısına sorusuna en net cevapları verdiğini iddia eden siteleri karşısına çıkarır. Yazdığınız makalenin içeriği bu sorulara cevap veriyor olması yeterli değildir. Bu konuda aramam motorlarına yardımcı olmanız gerekir. Makalenin başlığı, anahtar kelimeler ve açıklamalar , hedeflediğiniz okuyucunun sorularına cevap verdiğinizi söylemelidir.
Bu noktada arama motorlarına yalan söylemek çözüm değildir. İçeriğinizde olmadığı halde bir soruya cevap verdiğinizi iddia ediyorsanız ve kullanıcı soruya cevap bulamayıp başka bir siteye geçiş yapıyorsa bu davranışlar algoritma tarafından algılanır. Bu tekrar eden bir süreç olduğunda ise artık arama motoru içeriğinizin bu konuda işe yaramadığını ve ziyaretçilerinin memnun olmadığını belirler ve sitenizi artık üst sıralamalarda göstermez.
Bunun aksi ise çok daha iyidir. Kullanıcılar aradıkları sorularla sitenize yönleniyor ve sitenizde daha çok zaman geçiriyorlarsa , arama motoru içeriklerinizin başarılı olduğu sonucuna varır ve daha üstlerde gösterir.
Peki kullanıcılar ne tip aramalar yapıyor?
Arama motorlarındaki sorgular genel olarak guruplandırıldığında 4 tip arama yapıldığı ortaya çıkıyor.
Ticari aramalar
Aslında satın alma aramaları ile arasında ince bir çizgi olan tip aramadır. Bu noktada insanlar bir ihtiyaçlarını fark etmiş ancak tam olarak ne alacaklarına karar vermemişlerdir. Bu yüzden bazı özelliklerle sorgulamalar yaparlar. Amaç istenilen özellikle hedefi daraltmak ve bir süre daha incelemektir.
Ör;
"Kolay İngilizce öğrenme"
"En sağlam kulaklık"
"En az yakan araba"
Bilgi merkezli aramalar
Bir konudaki merakı gidermek amaçlı aramadır. İnsanlar ilgi alanlarına giren konularda yeni bilgiler ararken artık daha detaylı kelimeler kullanıyorlar.
“musakka“ yerine "musakka nasıl yapılır?” veya
“çamaşır makinesi nasıl tamir edilir?”
“ Youtube videoları nasıl eklenir?” gibi aramalar yaparlar.
Hedef odaklı aramalar
Burada kullanıcı aradığı şeyin adını bilir ve tek kelimeyle veya o konudaki içerikle ilgili arama yapar. Bu bazen bir firma bazen bir konum olur.
Ör;
“Eskişehir”,
“Seyitgazi türbesi”
“ Frigya vadisi”
Satın alma aramaları
T,cari arama yapanların bir sonraki davranışı genelde bu tip aramadır. Bu noktada ne alacaklarına karar vermişlerdir ancak satın alamaya yönelik sorgulara başlarlar.
“en hızlı” “en ucuz” vs gibi maliyet ve hız üzerine sorgulamalar içerir.
Ör;
“en ucuz led televizyon”
“ücretsiz kargo ile bluetooth kulaklık”
Kullanıcı niyeti ile sitenizin uyumlu olmasının önemini tekrar hatırlatalım. Bu noktada daha önce dikkat etmediyseniz dönüp içeriklerinizi optimize etmenizi öneririz. Peki neler yapabilirsiniz?
Öncelikle sitenizi ve içerikleriniz için hedeflediğiniz anahtar kelimeleri tekrar gözden geçirin.
Bu kelimeler anlattığımız yapıya uyumlu değilse uyumlu hale getirmek için araştırma yapın
Sitenizde hemen çıkma oranı [bounce rate] yüksek olan sayfalarda, yanlış veya yanıltıcı anahtar kelimeler kullanılmış olma olasılığı yüksektir. Bu sayfaları tekrar optimize edin.
Seo önerisi olarak anahtar kelime belirleme konusunda google arama çubuğu ve trens.google com gibi ücretsiz yöntemlerin yanı sıra, profesyonel ve ücretli destek sitelerinden de faydalanabilirsiniz.
Hedeflediğiniz jenerik anahtar kelimelerin ”long tail” varyasyonlarını belirleyerek bunları da kullanıcı niyeti gözüyle analiz ederek kullanmanız daha isabetli olacaktır.
Bu noktada içeriğinizin doğru hazırlandığını, diğer kurallara uyduğunu ancak arama noktasında bulunma oranının düşük olduğunu varsayarak anlatıyoruz. Başka sorunlar varsa bunları a gidermelisiniz.
Sonuç olarak google algoritmaları aracılığı ile çok detaylı karşılaştırma ve eşleştirmeler yaparak, yayımlanan içerikleri puanlıyor ve anlık sıralama güncellemesi yapıyor. İnsanlara daha faydalı olan ve sorgulara daha uyumlu hazırlanan içerik ve sitelere daha insaflı davranıyor diyebiliriz. İçerik üreticilerinden istediği ise yapay işlemler yerine daha insan merkezli ve doğal davranışlara uyumlu üretimlerde bulunması.